TwoB, Czewę już wyremontowali na jedynce. Trwają jedynie prace "po bokach". Wal przed siebie
Jak objechać korek w Częstochowie?
Zwiń
X
-
Witam,
odgrzewam temat bo dzisiaj jadąc w kierunku Łodzi ruch odbywa się tylko 1 pasem. Od Tesco do wiaduktu z trzech pasów robi się 1 (zostaje środkowy). Jest opcja ze zjazdem na Tesco i wbiciem się bliżej wiaduktu z powrotem (jakaś opcja ale w korek i tak na chwilę się wjedzie). Zwężenie ma jakieś 300m i ruch zwalnia ale idzie w miarę(umiejętności jazdy na suwak)
[ Dodano: Nie 07 Cze, 15 20:46 ]
Mała aktualizacja. Do 13 lipca DK1 będzie zwężona do jednego pasa w obu kierunkach na odcinku od nowego wiaduktu przy MCDonaldzie do nowego wiaduktu za Tesco. Współczuję jadącym, końca korka nie widaćPisał Sebastian
Komentarz
-
-
A to numer właśnie 13 lipca wybieram się z Poznania przez Łódź - Częstochowę do Krakowa.
Pierwszy większy korek pewnie zaliczę w Łodzi ( musze zapytać chyba w innym wątku ) a kolejny z tego co piszecie czeka mnie w Częstochowie, bo pewno nie zdązą na czas. Po drodze planuje pokazać rodzinie klasztor i tu pytanie, którędy najlepiej tam się dostać? Czy np. zjechać wczesniej w Aleje Marszałkowską i potem Aleją Wyzwolenia dostać sie w region klasztoru, czy lepiej z głównej trasy zjechać dopier w Aleje JPII ( same Aleje macie u siebie :wink: ) ?
To tyle co mogłem spisać z mapy - poproszę o wskazówki.
Z racji, że jest to wyjazd wakacyjny to z klasztoru chcemy pojechać zobaczyć szlak Orlich Gniazd - i tu chyba musze się dostać do drogi nr 46 tj.wylot na Szczekociny.
A może ktoś zna ciekawe miejsce na nocleg pośrót tych gniazd ?
Komentarz
-
-
sonic, lepiej zjechać w Marszałkowską (potocznie korytarz) bo od niego zaczyna się korek, chociaż możesz trafić, że dojazd od niego będzie w korku Aleja JPII jest zwężona przy rondzie 3 Krzyży (RKR) więc znowu postoisz. Dlatego spokojniej w korytarz i później Michałowskiego albo Wyzwolenia.
W sprawie szlaku to jeśli jest jak na tej mapie:
to będzie problem bo Mirowska jest remontowana, tzn most na Warcie i chyba łatwiej będzie jechać od razu w ul. LegionówPisał Sebastian
Komentarz
-
-
sonic, zanim do JPII dojedziesz, to Cię ku.wica strzeli za kółkiem, bo z 3 pasów się robi 1 i wiadomo czym to skutkuje w Polsce :szeroki_usmiech może być tak, że jeszcze przed zjazdem w Marszałkowską będzie korek, ale to nie jest problem. Wtedy wskakujesz na margines i skręcasz w prawo jak do salonu VW: https://goo.gl/maps/H5c1g jak dojedziesz do ulicy to w lewo i dojeżdżasz do Marszałkowskiej
Komentarz
-
-
Dzięki SS oraz kras za wskazówki. To poecę tak jak piszesz Dlatego spokojniej w korytarz i później Michałowskiego albo Wyzwolenia.
Mirowską to nawet nie myślałem, żeby tak wysoko na PN sie pchać. Ta Legionów wydaje się dobra, ale z klasztoru nie ma łatwego dojazdu do niej, bo pełno torowisk w koło.
Może szybciej bym się wydostał z klasztoru drogą 43 Pułaskiego, potem kawałek Wojska Polskiego i zjazd w drogę nr 46 ul.Bugajska w kierunku na Olsztyn ? Co Wy na to ? Żle pomyślałem - jakiś remoncik tez tu jest ?
Kras - co do Twojej sugestii może i masz rację - nie pomyślałem o tym skrócie, bo nie jeżdżę w te rejony Polski i dlatego chętnie słucham sugestii bardziej doświadczonych w tych trasach. A jechałeś tą trasą , bo na mapie wygląda jako cieniutka linia - moje alusy zatolerują asfalt na tej trasie ?
A dalej z Bełchatowa na południe do Kamieńska do głównej trasy tej z Łodzi ?
rafiki - dzięki też za ten skrót przez VW . Wasze szczegółowe informacje sa właśnie smaczkiem tego forum, bo tego się nigdzie nie wyczyta. dzięki !
Komentarz
-
-
sonic, od klasztoru to chyba najlepsza droga można oczywiście uliczkami osiedlowymi, ale szczerze to chyba sam bym się w nich zgubił :lol: tylko musisz mieć sporo szczęścia/cierpliwości*, bo ten lewoskręt na Olsztyn lubi się korkować (niezależnie od godziny)
*niepotrzebne skreślić :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sonicMoże szybciej bym się wydostał z klasztoru drogą 43 Pułaskiego, potem kawałek Wojska Polskiego i zjazd w drogę nr 46 ul.Bugajska w kierunku na Olsztyn ? Co Wy na to ? Żle pomyślałem - jakiś remoncik tez tu jest ?
- na DK1, na lewoskręcie jest korek na światłach prawie zawsze (skręt w Bugajską) bo trochę poniżej jest przejazd kolejowy,
- przejazd jw jest często zamknięty i trzeba swoje odstać, a jak się trafi jakaś ciamajda to stoisz i stoisz.
Proponowałbym z JG zjechać na JPII do DK1 i w prawo i na światłach w lewo (Jagielońska). W ten sposób oblecisz bokiem "najsłabsze" skrzyżowania i wyskoczysz na tą samą drogę. Na Jagielońskiej uważaj bo za rondel lubią się zgubić Policjastry a okolica nie wskazuje na teren zabudowany :wink:Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
Dzięki koledzy za wskazówki - wszystko sobie spiszę i dam pilotowi raczej pilotce :wink: włączę Yanosika i googlemapę, bo czasem może podpowiedzieć objazd spowodowany korkiem -- i polecę w trasę.
Jeszcze pozostało mi tylko znaleźć jakiś fajny nocleg pośród orlich gniazd i potem w Krakowie na kilka dni ( qrde niezłe ceny tam są). Chyba Kraków trochę zassa moich talarów. Jak się wszystko uda to wczesniej planujemy kilka dni nad morzem pobyć w okolicach Kołobrzegu - to będę musiał się trochę powstrzymywać przed smażoną rybką i lodami, żeby starczyło na benzynę do Kraka i pobyt tam :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SSProponowałbym z JG zjechać na JPII do DK1 i w prawo i na światłach w lewo (Jagielońska)
Komentarz
-
-
Qrde a ja wszystko spisałem dla pilota i potem bym miał do niego pretensje, że źle prowadzi, a to ja opis trasy z błędem bym dał :wink:
Zamieszczone przez SSmoże nie ma potrzeby mieszkać w centrum
Poszukam w necie i popatrzę konkretnie jaki to adres, bo znalazłem coś na szybko i był dopisek, że bez parkingu + strefa parkowania płatna. Pewnie się skończy na noclegu w jakiejś dalszej dzielnicy i potem dojazd na rynek komunikacją miejską.
Komentarz
-
-
Czołem,
dowiedziałem się , że 13 lip. jest w Krakowie koncert Marka Knopflera z Dire Straits i z tego powodu troszkę zmieniam mój plan trasy. Nie mam niestety biletów, ale pójdziemy pod Arenę i może chociaż duży ekran wystawią na zewnątrz :wink: Szkoda,ze Arena ma zabudowany dach, bo przy otwartym byłoby słychać pewnie dobrze.
Mianowicie po zwiedzeniu klasztoru poolecę bezpośrednio do KRakowa, a dopiero po pobycie w KRK pojadę na Orle Gniazda.
Tu pytanko do Was:
- czy mam jechać główną trasą na pd do Mysłowic i potem A4 do KRK ?
- czy może nie opłaca się pcgać do A4, tylko skręcic w Dąbrowie na Olkusz na DK 94 ?
Komentarz
-
-
SS, remont to zdaje się gdzieś ok. Gliwic jak dobrze pamiętam...
sonic, możesz jeszcze myknąć przez Alwernię: https://goo.gl/maps/zCZNo ja zawsze tamtędy jeżdżę do Krk
Komentarz
-
Komentarz